Dip van Aubergine
Een eenvoudige maar verrassend smaakvolle dip met zachte aubergine, Parmezaan en frisse basilicum. Heerlijk op een stukje (geroosterd) brood, als onderdeel van een borrelplank of als bijgerecht bij gegrilde groenten.
Ingrediënten:
1,5 aubergine, in plakken van ca. 1 cm dik
Olijfolie Extra Vierge (wees niet zuinig!)
Parmigiano Reggiano, geraspt – naar smaak
Verse basilicum, in fijne reepjes – naar smaak
Versgemalen zwarte peper, naar smaak
Bereidingswijze:
1. Bak de aubergine
Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de aubergineplakken rustig aan beide zijden tot ze helemaal zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10–15 minuten. Voeg indien nodig extra olie toe tijdens het bakken – de aubergine mag royaal olie opnemen.
2. Laat afkoelen & ontvel
Haal de plakjes uit de pan en laat ze iets afkoelen. Verwijder daarna voorzichtig het vel van de aubergine.
3. Maak de dip
Prak het vruchtvlees met een vork tot een grove puree. Voeg de geraspte Parmigiano Reggiano, de basilicumreepjes en versgemalen peper toe. Proef en breng indien nodig verder op smaak.
4. Serveer
Schep de dip in een mooi schaaltje en serveer op kamertemperatuur. Lekker met geroosterd zuurdesembrood, knapperige crackers of als onderdeel van een antipasti-plank.
Tip: Extra lekker met een paar druppels citroensap of een beetje gerookt zeezout.


