Spaghetti all’Amatriciana
Een Klassieker uit Midden-Italië
Spaghetti all’Amatriciana is een van de meest geliefde pastagerechten uit de Italiaanse keuken, oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Italië. De saus is een ware favoriet, zowel in Italië als daarbuiten, en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de herders van Amatrice, een klein stadje in de provincie Rieti, gelegen op de grens van Lazio en Abruzzo. Het recept is door de eeuwen heen geëvolueerd, maar de naam Amatriciana komt van de stad Amatrice, waar het gerecht zijn oorsprong vond.
Het traditionele Amatriciana-recept bevat een paar eenvoudige maar smaakvolle ingrediënten: tomaat, witte wijn, pecorino kaas en guanciale – een Italiaanse varkenswang die op traditionele wijze wordt bereid.
Guanciale is het meest kenmerkende ingrediënt van Amatriciana, maar buiten Italië is het vaak lastig te vinden. In veel Italiaanse huishoudens, vooral in Noord-Italië, wordt daarom vaak pancetta als alternatief gebruikt.
De pasta die traditioneel bij Amatriciana wordt geserveerd is spaghetti. Maar in Rome, waar het gerecht zijn populariteit verder verspreidde, wordt vaak bucatini gebruikt.
In dit recept combineren we de rijke smaken van guanciale, tomaten, chili en een scheut witte wijn voor een authentieke ervaring, en serveren we de saus met Filotea – Matassine Spaghetti alla Chitarra, die de textuur en de smaken perfect vasthoudt.
Het originele recept uit Amatrice bevat geen ui, die werd er pas later aan toegevoegd. Ik vind het een heerlijke toevoeging, omdat het de saus nog meer diepte en smaak geeft.
De reden dat je de Guanciale even apart moet houden is omdat de saus anders erg zout wordt.
Voeg tot slot een royale hoeveelheid geraspte pecorino toe voor de ultieme Italiaanse smaakbeleving.
Ingrediënten:
2 nestjes Filotea – Matassine Spaghetti alla Chitarra
50 g guanciale (of pancetta)
1/2 ui, fijngesnipperd
250 g ontvelde tomaten, klein gesneden
1/2 chilipeper, ontpit en fijn gesneden
50 g pecorino, geraspt
50 ml witte wijn
Bereidingswijze:
1. Snijd de Guanciale (of pancetta) in stukjes en bak deze rustig in een pan tot ze lekker knapperig is.
2. Schep de Guanciale uit de pan en houd apart.
3. Voeg de fijngesnipperde ui toe aan het bakvet van de Guanciale en bak deze mee totdat hij glazig is.
4. Voeg de klein gesneden tomaten en de chilipeper toe en bak kort mee.
5. Giet de witte wijn erbij en laat het geheel, afgedekt, ongeveer een half uurtje pruttelen.
Kook ondertussen de spaghetti in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
6. Roer de gekookte spaghetti door de saus zodra deze klaar is. Verwarm hier ook de Guanciale nog even kort mee.
7. Serveer de spaghetti met een royale hoeveelheid geraspte pecorino.
8. Eet smakelijk!


